wtorek, 22 października 2013

Risotto z pieczonym kurczakiem i suszonymi pomidorami

Od kilku dni mam awersję do moich ukochanych ziemniaków. Za to ryż jadłabym kilogramami.
Dziś przyszedł mi apetyt na bardzo smaczne risotto.


Składniki:

150g ryżu
700ml wody
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
1 pieczona pierś z kurczaka (gotowana też być może)
5-6 kawałków suszonych pomidorów
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
łyżka oleju do smażenia

Wykonanie:

Cebulę kroję w kostkę, a marchewkę trę na grubych oczkach. Oba składniki podsmażam na oleju.
Podlewam ok. 200ml wody i wsypuję ryż. Od tej chwili trzeba bardzo często mieszać, by ryż nam nie przywarł. Dodaję sól, pieprz, zioła prowansalskie. Co jakiś czas dolewam odrobinę wody.
Dodaję łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz pokrojone suszone pomidory -ja akurat dodałam suszone pomidory w oleju z ziołami Ole! - a następnie dodaję pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka (dobrze ją upiec lub ugotować dzień wcześniej).
Wszystko dokładnie mieszam do czasu, gdy ryż jest już dobry do spożycia, ale nie rozgotowany!
Na koniec dodaję wyciśnięty ząbek czosnku, mieszam i gotowe!










Mi smakuje...

                                                                                       Monika

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam risotto! A suszone pomidory jeszcze bardziej. Pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też ostatnio nie mogę patrzeć na ziemniaki :P
    Aż mi smaku narobiłaś na ryż ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pomyślałabym a by dodać suszone pomidory. Muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, risotto! Ależ mi smaczku narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ryż, twój wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Z racji tego, że nie jest mięsa to zrezygnowałabym z kurczaka, ale poza tym przepis naprawdę kuszący :) Choć nie wiem, czy mi ziemniaki kiedykolwiek się znudzą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko OK, ale nie znoszę suszonych pomidorów :( mają dla mnie ohydny zapach i smak...

    OdpowiedzUsuń
  8. smakowite, ja też do risotto używam zwykłego ryżu .

    OdpowiedzUsuń