wtorek, 14 maja 2013

Sos pieczarkowo-śmietankowy z porem

Nie przepadam zbytnio za pieczarkami, ale w tym sosie ich smak bardzo lubię.
Samo przygotowanie jest banalnie proste, że zepsuć tego się nie da.



Potrzebne składniki:

500g pieczarek
1 średnia cebula
1 por
3 łyżki śmietany 18%
serek topiony śmietankowy
sól
pieprz
majeranek

Wykonanie:

Umyte i obrane pieczarki kroimy w plasterki (czy jak kto woli, byle nie za drobno) i wrzucamy je na rozgrzaną patelnię. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do pieczarek. Następnie kroimy pora (tzw. "białą część") w plasterki i również dorzucamy na patelnię.
Do smaku dodajemy sól i pieprz oraz pół łyżeczki majeranku. Kiedy te składniki się podsmażą podlewamy wodą i dusimy.

Następnie dodajemy śmietanę i znowu dusimy. Na sam koniec dodajemy topiony serek, który zagęści ten sosik i sprawi, że smak będzie jeszcze lepszy.
Pozostawiamy jeszcze 5 minut na wolnym ogniu i gotowe.

Relacja  z przygotowania:










Mi smakuje...

                                                                                                Monika

8 komentarzy:

  1. AAA jaki garnczek ładny! Dawaj! :D
    A pomysł na zagęszczenie sosu z pieczarek-przedni. Właśnie mi trochę serków topionych zalega w lodówce :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście garnuszek musiał być zielony :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sos pieczarkowy, ale sama nigdy nie robiłam, zawsze szłam na łatwiznę i robiłam z proszku. Już nie mogę się doczekać, jak wypróbuję go do kotletów sojowych i soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam na rozdanie 4 sleek-ów, weź udział a wszystko może się zdarzyć :)
    buziaki

    http://makijazzowo.blogspot.com/2013/05/rozdanie-4-palety-sleek-ow.html

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowitości, mniam, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. wywalę majeranek i będzie pyszne :D

    OdpowiedzUsuń