wtorek, 16 lipca 2013

Leczo z cukinii

Ogródek rodziców to skarbnica pysznych warzyw. Jednym z tych cudowności jest cukinia.
Lubię ją bardzo. Pod różnymi postaciami. Dziś przyszła pora na leczo z cukinii.

Jest łatwe w przygotowaniu, sycące i niesamowicie smaczne.


Potrzebne nam będą:

- pierś z kurczaka
- cebula
- 2 małe cukinie
- 2 marchewki
- papryka konserwowa
- 3 łyżki keczupu
- łyżeczka cukru
- przyprawy
- 500ml wody

Sposób przyrządzenia.

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem ulubionych przypraw - u mnie były to zioła prowansalskie i przyprawa do szaszłyków Marsyl.



Do tego dosypujemy pokrojoną w kostkę cebulę.


Smażymy ok 2-3 minuty. Następnie wszystko przekładamy do garnka. Dolewamy wodę, a potem pokrojoną w kostkę cukinię (nie obieram cukinii ze skórki).


Następnie marchewkę startą na grubych oczkach.


Kolejnym składnikiem dodanym do naszego lecza jest papryka -ja dodałam konserwową, gdyż ceny w sklepie nie są zachwycające, a poza tym trzeba robić w piwnicy miejsce na nowe przetwory.

Całość doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Duszę na małym ogniu około godziny.

I gotowe!

Można podawać z ryżem, kaszą czy jeść bez dodatków. Można zrobić większą ilość i zamrozić.


Mi smakowało...

                                                                                                Monika

5 komentarzy:

  1. Mmmm same składniki które uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie leczo, robię też bigos z cukinii. cudownie wygląda na Twoim talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uuuuuuuuuuuuuuuuuuuwielbiam leczo!!!!!!!

    mmmy pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie się prezentuje:) ja robię w formie gęstej zupy:)

    OdpowiedzUsuń