Lubię ją bardzo. Pod różnymi postaciami. Dziś przyszła pora na leczo z cukinii.
Jest łatwe w przygotowaniu, sycące i niesamowicie smaczne.
Potrzebne nam będą:
- pierś z kurczaka
- cebula
- 2 małe cukinie
- 2 marchewki
- papryka konserwowa
- 3 łyżki keczupu
- łyżeczka cukru
- przyprawy
- 500ml wody
Sposób przyrządzenia.
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem ulubionych przypraw - u mnie były to zioła prowansalskie i przyprawa do szaszłyków Marsyl.
Do tego dosypujemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Smażymy ok 2-3 minuty. Następnie wszystko przekładamy do garnka. Dolewamy wodę, a potem pokrojoną w kostkę cukinię (nie obieram cukinii ze skórki).
Następnie marchewkę startą na grubych oczkach.
Kolejnym składnikiem dodanym do naszego lecza jest papryka -ja dodałam konserwową, gdyż ceny w sklepie nie są zachwycające, a poza tym trzeba robić w piwnicy miejsce na nowe przetwory.
Całość doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Duszę na małym ogniu około godziny.
I gotowe!
Można podawać z ryżem, kaszą czy jeść bez dodatków. Można zrobić większą ilość i zamrozić.
Mi smakowało...
Monika
Mmmm same składniki które uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie leczo, robię też bigos z cukinii. cudownie wygląda na Twoim talerzu :)
OdpowiedzUsuńuuuuuuuuuuuuuuuuuuuwielbiam leczo!!!!!!!
OdpowiedzUsuńmmmy pycha:)
fajnie się prezentuje:) ja robię w formie gęstej zupy:)
OdpowiedzUsuń