Ten przepis dla mnie samej jest fenomenem -a dlaczego? A dlatego, że ja za kaszą gryczana nie przepadam, a tu ją zjadam ze smakiem.
Składniki:
300g kaszy gryczanej
300g pieczarek
300g kiełbasy
puszka fasoli białej konserwowej
2 średnie cebule
ser żółty
2 łyżki oleju
Sos do zalania:
400ml jogurtu naturalnego
łyżeczka ziół prowansalskich
pół łyżeczki papryki słodkiej
sól i pieprz
Wykonanie:
Kaszę gotujemy na sypko.
Pokrojone pieczarki i cebule przesmażamy na oleju a następnie dodajemy do kaszy.
Jako kolejne do kaszy wędrują - pokrojona kiełbasa i odcedzona z zalewy fasola biała.
W międzyczasie przygotowuję sos do zalania z jogurty naturalnego i przypraw.
Kasze z dodatkami przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam sosem. ( ja ułożyłam warstwy - kasza,sos,kasza,sos - na koniec przykrywamy wszystko serem zółtym.
Piec ok. 40 minut w temp. 180 st C.
Pierwsze 30 minut piekę pod przykryciem, na ostatnie 10 minut przykrycie zdejmuję i wtedy ser nie jest ciągnący.
Zamiast kiełbasy można podwoić ilość pieczarek i będzie idealne danie wegetariańskie.
Mi smakuje.
Monika
ooooo mniammm, zrobię tą zapiekankę jak tylko znajdę wolny dzień, pychotka. to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńa pieczesz z przykryciem czy bez?
OdpowiedzUsuńOOoooo Ja uwielbiam kaszę ale w takiej postaci jeszcze nie jadałam. Kradnę przepis! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńSuper! Kasza jest bardzo zdrowa:) Ja ją uwielbiam - to przepis dla mnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie i pewnie tak samo smakuje! ;-)
OdpowiedzUsuńJa czekam na przepis na jabłecznik!!!! Był cudowny!
Buziaki
Kurczę, nie przepadam za kaszą, ale aż zrobiłam się głodna od patrzenia na zdjęcia :D
OdpowiedzUsuńzapiekanki z kaszy to ja jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj - mój mężczyzna, chociaż kaszy nie lubi - zjadł ze smakiem :) Ja jestem wielbicielką kaszy więc- dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńmniamm ale wole wegetariańskie potrawy ^^
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś taką zrobić, mój chłopak bardzo lubi kaszę :)
OdpowiedzUsuń