wtorek, 21 stycznia 2014

Kotleciki jajeczno-pieczarkowe

Nigdy bym się nie spodziewała, że mój mąż zostanie fanem tych kotlecików. Ich wykonanie jest banalnie proste. Kiedyś w jakimś kobiecym piśmie znalazłam przepis na kotlety z jajek, jednak czegoś im brakowało. Trochę pozmieniałam, trochę dodała i tak właśnie powstała moja wersja.


Składniki:

30dag pieczarek
6 jajek
2 cebule
olej do smażenia
sól, pieprz,
łyżeczka słodkiej papryki 
4 łyżki bułki tartej
20 dag sera żółtego
4 łyżki wody

Wykonanie:

5 jaj ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do
jajek. Do tego dodać starty na grubych oczkach ser żółty, słodką
paprykę, sól i pieprz do smaku. Wbić jedno surowe jajko, dodać bułkę
tartą i wodę. Dobrze wymieszać, jeśli bedzie za suche dodać więcej wody. Formować na nieduże kotleciki.
Smażyć na oleju.





Mi smakuje!
                                                                                              Monika

13 komentarzy:

  1. Mnom! Muszą być pyszne! Jeszcze takich nigdy nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zmniejszę ilość cebuli i będą super! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam kiedyś takie kotleciki ale sama jeszcze nigdy ich nie robiłam, muszę to zmienić bo są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny przepis:) na pewno będę do Ciebie zaglądać po pomysły na obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm.. wygldaja smakowicie ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie kotleciki. Pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tiene muy buena prersencia!!!Supongo que mejor sabor¿verdad?Un saludo

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy pomysł, chociaż wyglądają na dość tłuste te kotleciki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak z jajek i pieczarek plus cebuli to nieźle tłuste xDDDD hahahha

      Usuń
  9. ooo to coś dla mnie, muszę spróbować zrobić te kotleciki ;D

    OdpowiedzUsuń